Forside 
Opret Konto Login 

Nyhedsbrev
Modtag sidste nytInformation
 


Cykeltur på Halsnæs
Hundested - Frederiksværk

Halsnæs er halvøen (næsset) som stikker ud i Isefjorden. Halsnæs ligger lidt i skyggen af København og det øvrige Nordsjælland. Ærgerligt nok for Halsnæs er fyldt med prægtige naturlandskaber og kulturminder.
Halsnæs er ikke større end at området kan opleves på én dag, og gerne på en cykel.
Tag cyklen med toget til Frederiksværk og brug kroppen til en cykeltur til Liseleje og langs nordkysten til Hundested og slut turen i Frederiksværk. 
Vælg en sommer solskinsdag til opleve dette hjørne af Nordsjælland - det vil du ikke fortryde.
 

Nordsjællands vestlige kyst udgøres af Halsnæs Kommune. Kommunen så dagens lys i 2007 ved kommunesammenlægningen. Det var Hundested og Frederiksværk kommmuner som blev sammenlagt til en Halsnæs Kommune.
Halsnæs er halvøen (næsset) som ligger ved indsejling til Isefjorden.
Vi gjorde cykelturen en søndag, dels for at få frisk luft og motion, og dels for at opleve en pragtfuld del af Sjællands natur.  Først togturen fra København via Hillerød til Frederiksværk hvor cykelturen begynder.
Første mål er badebyen Liseleje, som ligger ved Kattegat. Her begyndte Københavns bedre borgerskab, allerede i begyndelsen af 1900-tallet, at bygge en sommerresidens. I de følgende årtier fulgte andre fashionable sommerbyer som Tisvildeleje og Hornbæk. Sjællands nordkyst begyndte dermed sin popularitet som sommerhusområde.

Nordkyststien
En populær gå og cykelrute er Nordkystien, der løber fra Helsingør via Gilleleje og Tisvildeleje til Hundested. På den videre cykeltur fortsætter vi ad Nordkyststien Liseleje gennem sommerhusområderne til Hundested.
Halsnæs er en af Danmark store sommerhusområder med mere end 6.500 sommerhuse. Cirka en tredje del af Halsnæs Kommunes areal udgøres af sommerhuse. Det er en imponerende cykeltur forbi så mange sommerhuse bag ved klitrækkerne.

Kikhavn
Skrives om
Kikhavn ligger på knækket hvor indsejlingen til Isefjord begynder. Kikhavn er det ældste fiskerleje på Halsnæs. Det blev anlagt så tidligt som i 1200-tallet. Kokhavn bestod i 1794 af 28 små gårde bygget meget sammen. Da havnen begyndte at sande til flyttede mange familier flyttede til Lynæs.
I nutiden kan vi stadig fornemme havnen som den var dengang. Kikhavn er desuden et yndet område for sommerhus entusiaster.

Spodsbjerg fyr
Næste stop er en 30 meter høj moræneklint, som blev skabt ved istidens store isskruninger.  Moræneklinten er virkelig flot her mellem landet og det blå hav.
Øverst oppe på klinten ligger Spodsbjerg Fyrtårn.  Det første fyr blev etableret i 1845 og er udskiftet flere gange. Det nuværende fyrtårn blev bygget i 1907 og er kun 9 meter højt. Da fyrtårnet ligger på den høje 30 meter høje moræneklint kan projektørlyset ses af skibe 40 kilometer ude på havet. 
Under Anden Verdenskrig havde den tyske værnemagt et kystbatteri ved fyret. Her stod 4 kanoner med en skudvidde på 18 kilometer. Der var stationeret næsten 100 tyske soldater ved kystbatteriet.
Lige i nærheden ligger Knud Rasmussens hus, hvor han boede mellem sine Grønlandsekspeditioner.  Huset er nu museum og kan besøges.
På Hovedgaden i Hundested ses en buste af Knud Rasmussen og på Strandvejen ved Hvidørepynten blev i 1963 opsat en statue af Knud Rasmussen.

Hundested
Der er ikke langt fra Spodsbjerg fyr til Hundested, som er præget af havnen og færgeoverfarten til Rørvig.
Færgeforbindelsen blev etableret i 1916. Samme år blev jernbanen forlænget fra Frederiksværk til Hundested. Færgerne pendler 12 gange daglig mellem Hundested og Rørvig.
En færgeforbindelse til Grenå blev etableret i 1934, og der var fast rutetrafik frem til 1996.  Det var naturligvis et stort tab for Hundested at færgeforbindelsen lukkede. 

Hundested er ikke nogen stor by, kun 8.800 indbyggere. Det betyder et hyggeligt bycentrum uden store  stress og jagt. Centrum udgøres af Nørregade og Strandvejen, hvor butikker og Hundested Kro & Hotel ligger. 
I  2008 blev et glaspusteri indviet. Flere kunstnere er flyttet ind og det har skabt nyt liv på havnen.
Hundesteds historie kan læses på hjemmesiden SommerDanmak.dk - se link nederst på siden.
Vi fortsætter ad Søndergade mod Lynæs havn.  Her lå engang en af Sjællands store havne, med en stor fiskerflåde.  Senere flyttede fiskekutterne til Hundested havn.
I nutiden er her en afslappet og hyggeligt miljø i lystbådehavne i Lynæs, som årligt gæstes årligt af 6-7.000 sejlere fra Danmark, Sverige og Tyskland.

Fjordstien
Turen fortsætter ad Fjordstien forbi Kulhuse, hvor færgen afgår til Hornsherred og til Frederksværk.
Fjordstien er en gang- og cykelsti rundt om Isefjorden. Ruten begynder i Hundested og løber langs Roskilde Fjord tæt langs kysten, der byder på smukke naturoplevelser. Ruten går forbi Roskilde og fortsætter på vestsiden af Isefjorden. Turens længde er 275 km.

Frederiksværk
Byen Frederiksværk er Danmarks første industriby, hvis historie går tilbage til 1700-tallet. Dengang brugte man vandkraften til at at drive et kanonstøberi og krudtværk. Det var den navnkundige generalmajor J.F. von Classen som gjorde Frederiksværk til Danmarks første rigtige industriby. J.F. von Classen ejede også godset Arresødal.
Læs om Frederiksværk på hjemmesiden SommeDanmark.dk - link nederst på siden.
Cykelturen rundt på Halsnæs slutter her. Tag toget tilbage til Hillerød og København.

Flere dages cykeltur
Turen rundt på Halsnæs kan være en fleredagstur og kombineres med Fjordstien. Medbring gerne telt og overnat i fri natur. På hjemmesiden teltpladser.dk får du mere information naturlejrpladser i Danmark. Se link nederst på siden.t


t

e

e

n

Artikler
Skagen - lysets land
Hundested - god beskrivelse
Frederiksværk - god beskrivelse
Links
Nordkyststien - langs Kattegat fra Helsingør til Hundested
Fjordkyststien - rundt om Isefjord
Naturen i Halsnæs - kommunens hjemmeside
Teltpladser.dk - om naturlejrpladser i Danmark
Skov og naturstyrelsen - hjemmeside med mange goode råd